П`ятниця, 29.03.2024, 13:16Вітаю Вас Гість | RSS
Чернівецька гімназія №5 Інтеграл
Усі фото, відео та творчі роботи учасників освітнього процесу розміщені на сайті гімназії з дозволу батьків.
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 561
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

16:28
Тиждень літератури рідного краю

 Тиждень C:\Users\User\Desktop\тиждень ЛРК\0-02-05-f9eec14f3afcdeb8ceebce2fa84daaea889eede02f4af0b1303e05bf05194831_e091fb87.jpgлітератури рідного краю

Побачити й пізнати свій край можна лише своїми очима 

або з допомогою книжок (Ломоносов М.В.).

 

     Чернівці, столиця колишнього коронного краю Габсбурґів – Буковини, «місцевості, де жили люди і книги» (П. Целан), були «летючим голландцем» історії. Майже фантастичне місто, перифрази якого утворюють дотепну поетичну ампліфікацію: «Вавилон Південно-Східної Европи», «другий Ханаан», «Єрусалим на Пруті», «европейська Александрія», «маленький Відень». Це місто, в якому мешкало близько десятка різних національностей і щоденно звучало півдюжини мов, і де витворився унікальний симбіоз германо-романо-слов'яно-гебрейської культури з її поліетнічною барвистістю і космополітичним духом. Кожна з національних культур має в цьому краї свої здобутки, які не соромно продемонструвати світові. У Чернівцях провів свою юність великий румунський поет, «останній романтик світової літератури», Міхай Емінеску. Тут жили і творили класики українського красного письменства Юрій Федькович, Сидір Воробкевич, Ольга Кобилянська, Осип Маковей, Дмитро Загул. Про це та багато іншого – цікавих і маловідомих фактів про митців Буковини – дізналися учні НВК «Любисток» під час Тижня літератури рідного краю.  

     Розпочався Тиждень з літературного брейн-рингу, який провела вчитель української мови та літератури Текуцька Н.С. з учнями 7-Б кл. Захід проведено з метою вшанування пам’яті буковинської письменниці, Гірської Орлиці, Ольги Кобилянської. Семикласники демонстрували міцні знання з життя (родина, товариські стосунки з літературними митцями того часу. Зв’язок з Лесею Українкою) та творчості (аналіз оповідання «Картини з життя Буковини») письменниці,  Дух суперництва, бажання глибше пізнати творчість Гірської Орлиці не лише зацікавили учнів, а й дали можливість весело та корисно провести час.

     Не залишила нікого байдужим літературна кав’ярня «Буковинці, яких варто читати», яку провели вчителі української мови та літератури Куцук Г.В. та Золотарюк Г.Є. Учні 5-Б кл., 7-А кл., 9-х кл., 10 кл. представили літературні доробки Буковинського Соловія Юрія Федьковича, Гірської Орлиці Ольги Кобилянської, життєлюбної  Ганни Дущак та наших сучасників – директора музею О. Кобилянської Володимира Вознюка та декана філологічного факультету ЧНУ ім. Ю.Федьковича Бориса Бунчука. У затишній атмосфері літературної кав’ярні діти насолоджувалися творами видатних земляків та смаколиками. 

     Особливо емоційним та цікавим для учнів 5-10 класів став конкурс читців-декламаторів «Сонячні вікна душі», який провели вчителі української мови та літератури Харовська І.В. та Золотарюк Г.Є. Учні із захопленням читали вірші поетів Буковинського краю, змагалися в ораторській вправності. Вразила всіх присутніх майстерність юних читців, до душі кожного долинули рядки славетних поетів Буковини й вкотре зворушили серця.

     На показовому уроці з української літератури в 6-А класі «Я білим птахом до земного раю лечу в куточок біля ніг Карпат» В.Лелек «Жертовна ватра», вчитель української мови і літератури Мандрик С.В., учні досліджували творчий та життєвий шлях нашого земляка В.С. Лелека. Через художнє слово юні дослідники змогли доторкнутися до чарівних струн поезії зі збірки «Жертовна ватра», які вчать любові до рідного краю, до рідної землі.

     Упродовж Тижня учні мали змогу переглянути книжково-тематичну виставку «Життєвими та творчими стежками письменників Буковини», яку підготувала бібліотекар Токарюк Н.М. разом із учнями 5-9 класів, які  проілюстрували прочитані твори письменників Буковини, за допомогою пензлика та фарб передали духовну палітру Буковинського краю. 

    Учні нашого навчального закладу вкотре переконалися в актуальності творчого здобутку митців рідного краю, проникли невмирущим поетичним словом великих буковинців. Фото.

Переглядів: 484 | Додав: sopetik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Грудень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Друзі сайту